Jego firma jest wśród największych posiadaczy patentów w USA. „Myhrvold to bardzo, bardzo cwany facet. Za parę lat może się okazać, że jest najbogatszą osobą na świecie” – powiedział o nim Jonathan Schwartz, konkurent z branży zdrowotnej. W wolnym czasie pisze książki kucharskie pokazujące, że gotowanie może być nauką ścisłą łączącą fizykę, chemię i sztukę.

Nathan Myhrvold to geek przez duże G. Ten sympatyczny uśmiechnięty rudzielec ma dość zainteresowań oraz osiągnięć, by obdzielić cały pułk naukowców, artystów i przedsiębiorców. Pracował w Microsofcie na kluczowym stanowisku – Chief Technological Officer (CTO), zajmował się fotografowaniem ptaków, eksplorowaniem wulkanów, zabierał głos w debacie o zmianach klimatycznych, jego firma Intellectual Ventures jest wśród największych posiadaczy patentów w USA, a on sam został… światowym mistrzem grilla (tak, są mistrzostwa w grillowaniu). Ostatnio natomiast Myhrvold zaczął publikować potężne książki kucharskie, które mają na celu zmienić sposób, w jaki patrzymy na sztukę gotowania.


 

Nathan Myhrvold – krytyka jednego z ważnych projektów NASA

Ostatnio o amerykańskim badaczu stało się głośno, ponieważ wysunął mocną krytykę jednego z ważnych projektów NASA, twierdząc, że badacze pracujący nad pomiarami wielkości asteroidów popełnili serię błędów metodologicznych… Chociaż nie krępuje się spierać z jednymi z najmądrzejszych ludzi na świecie, Myhrvoldowi daleko jednak do jajogłowych ekspertów, których jest w stanie zrozumieć tylko kilku rozsianych po świecie naukowców. Badacz prowadzi blog, na którym w przystępny sposób wyjaśnia swoje najnowsze odkrycia.

Nathan Myhrvold i jego firma Intellectual Ventures

Myhrvold zaczynał od interdyscyplinarnych studiów (matematyka, fizyka, geografia, ekonomia) w UCLA i Princeton, po uzyskaniu doktoratu przez rok pracował w University of Cambridge w zespole prowadzonym przez Stephena Hawkinga. Chociaż jego działalność naukowa od początku była daleka od nudy – publikował w obszarze paleobiologii, klimatologii, astronomii – z czasem postanowił zacząć spieniężać swoją wiedzę.

Zobacz także: Kim jest Maciej Panek, założyciel Panek CarSharing, lidera branży wynajmu aut w Polsce

Sam uważa się przede wszystkim za innowatora, który rozwiązuje problemy świata – motto jego firmy, Intellectual Ventures, to „proponowanie wynalazków, które już powinny istnieć”. Firma stworzyła m.in. pojemniki do przewożenia szczepionek w trudno dostępne obszary czy specjalne wiaderko do dojenia krów dla rolników z krajów rozwijających się – pozwala ono zmniejszyć straty mleka, a zarazem zwiększyć dochody producentów.

Nathan Myhrvold – skupowanie patentów

Wielu obserwatorów widzi jednak w Myhrvolda bardziej za biznesmena niż filantropa. Ze względu na masowe skupowanie patentów, Intellectual Ventures przezywane jest niekiedy „Trollem patentowym” (istotnie z 30 tys. posiadanych patentów, firma jest twórcą „raptem” 1000) oraz „najbardziej znienawidzoną firmą branży technologicznej”. Jonathan Schwartz, konkurent Myhrvolda z branży zdrowotnej uważa, że skupowanie patentów to sposób na lukratywny biznes. „Myhrvold to bardzo, bardzo cwany facet.” – Schwartz powiedział pismu Business Insider – „Za parę lat może się okazać, że jest najbogatszą osobą na świecie”.

Nathan Myhrvold – sztandarowa książka kucharska składa się z 5 tomów

Badacz zdaje się lekko podchodzić do takiej odpowiedzialności. Chętnie podróżuje do najbardziej dziewiczych obszarów świata, prowadząc tam badania, ale też przygotowując relacje fotograficzne (np. o pingwinach), dużo czasu poświęca też gotowaniu. Wydał serię książek pod tytułem „Modernistyczna kuchnia”, które eksplorują proces gotowania z perspektywy chemii, fizyki…i sztuki. Książki mają bowiem formę pięknie wydanych albumów z niesamowitymi zdjęciami, które pokazują gotowanie od nieznanej strony. Nawet do tak codziennego tematu Myhrvold przygotował się solidnie… jego sztandarowa książka kucharska składa się z pięciu tomów, które razem ważą 20 kilo a kosztują 500 dolarów!

Ot, co znaczy dobre naukowe przygotowanie (i żyłka do interesów)!

 

Ted Talk Nathana Myhrvolda o „modernistycznej sztuce gotowania”

Zobacz także